Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.08.12. 15:14 kod715

Cukkini

 

 
Tavasszal, amikor kiültettem a cukkini és uborka palántákat nem sok jövőt jósoltam nekik, ezért az egyik emeltágyás szélére ültettük a növényeket Gyulával.  Sokáig nem nagyon volt változás a cukkini állapotában. Aztán amikor bekövetkezett az első elmozdulás az nem a jó irányba történt. Az addig is csenevész palánták még betegebben kezdtek kinézni, pár levél elszáradt, a színük sápadt volt. Négy növényt ki is gyomláltam, a többi ötnek adtam még egy esélyt, és némi csalánlevet.... és meghálálták a törődést. Bőséges és hatalmas termést hoznak. A múlt héten még több olyan növény is volt, amelyik virágzott. Minden héten tudtunk cukkinit szüretelni, és akkora mennyiségben, hogy jut a rokonságnak és a barátoknak is. A termés hetekig friss marad, pedig nem tesszük be a hűtőszekrénybe. Ezen a héten azzal kellett szembesülnünk, hogy az eddigi „átvevőinknek” már a fülén is cukkini jön ki.
Mitévő legyek? Ez is csak egy tökféle. Fagyasszuk le!
Így tegnap cukkinit pucoltam, vájtam, gyalultam, - és mivel a tökféléket eltevés előtt nem kell blansírozni – porcióztam, feliratoztam. Télen kiváló főzelék, krémleves, saláta fog belőle készülni.
 
Két recept cukkinire:
 
Cukkini főzelék
1 nagy fej hagyma finomra vágva
olaj
1 mokkáskanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1,5 kg cukkini
1 doboz tejföl
1 e k. liszt
só, bors
ecet
1 csipet cukor
1 csokor finomra vágott kapor
 
A gyalult cukkinit, kicsit be kell sózni, és 1-2 evőkanál ecettel meglocsolni. Fél óráig pihentetni kell, ne tovább mert lusta lesz. Az olajon megdinsztelt hagymához, hozzáadunk egy nagyon vékony csíkokra vágott zöldpaprikát, amivel még néhány percig pirítjuk. A tűzről levéve, kerül rá a  pirospaprika, és fél liter víz, és 2/3-ára befőzzük, ezalatt a hagyma és a paprika is kellően megpuhul. A kinyomott cukkinit a paprikás lébe rakjuk, ha kell, még annyi vizet öntünk rá, amennyi épphogy ellepi. Só, bors, kapor ugrik a löttybe, majd alacsony lángon puhára főzzük. A tejfölből, lisztből és kevés vízből habarást csinál az asszony – mert azt én mindig elrontom - és a főzelékbe keverjük. Te! Nem az asszonyt hanem a habarást! Kiforralás után, egy csipet cukor, só és pár csepp ecettel még ízesítheti, aki akarja…
 
 
 
 
Krémleves
1 hagyma
3 dkg vaj
50 dkg cukkini
bors
6,25 dl húsleves
1,25 dl tejszín
reszelt szerecsendió
2-3 evőkanál vegyes vagdalt fűszer
szeletelt kenyér
Elkészítés:
A tisztított hagymát felkockázzuk, és vajjal összepároljuk. A gyalult cukkinit a hagymához adjuk, sóval, borssal fűszerezve tovább főzzük, 8-10 percig. Jöhet rá a húsleves. Akinek van merülőmixere az azzal pépesítheti. Akinek nincs az így járt, keressen más megoldást a pépesítésre. Fejest ugrik a tejszín, só, bors, szerecsendió. A végén kerül a vegyes fűszer a lábosba. Amíg fő – még kb. 10 perc – küld el a kiskorúakat kenyeret pirítani.
 
Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr882217149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása