Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.08.06. 16:30 kod715

Megöregedtem….

 

A hétvégén rendet raktunk a paradicsomok között.
 
No, álljunk meg egy szóra, mondja a kedves olvasó, és igaza van. Valóban, pár hónap kimaradt a kert életéből. A kert köszöni szépen jól van, néhány szüreten már átesett: borsó, bab, káposzta, uborka, cukkini, spenót, hagyma, vöröshagyma, kapor, paradicsom, paprika.
 
A kertet Csózival és Szarvassal kezdtük építeni még az ősszel, aztán Gábor barátom segédkezet az emeltágyások kialakításának az elején. A következő fázisban Zsuzsi, Szarvas és Gyula voltak a segítőink. A trágyát Tamásnak, Szarvasnak és Tücsöknek köszönhetjük. Az ültetésben Gyula segédkezett, fűszerezve a dolgot sajátos humorával: Gyula jó lesz így? Majd megmondom, ha kinőtt.
A kert igazi, fáradhatatlan parancsnoka pedig kedvesem.
 
A kert miatt kaptunk hideget és meleget is. Fogalmazzunk úgy voltak kétkedő hangok, de sosem bántóak. Paradicsomot? Azt felesleges, mert megfeketedik. Hát ez nem feketedett meg. Sőt! Igazi dzsungel lett a kis palántákból. A termés bőséges. Száruk, levelük vastag és erős. Kidöntötték a karókat. Így a hétvégén karóztunk, az alsó szárakat levágtuk, hogy szellőzni tudjanak, illetve ritkítottuk a növényeket. Az érett és a leső zöldparadicsomot pedig begyűjtöttük.
 
Aztán voltak vicces hangok is. Na, hol? Persze, hogy a Záveczben. Biztos mindenki ismeri az ilyen finom, baráti csipkelődéseket.
 
Biodinamikus meg bioizé? Ja, ja. Te tudod Fránczi, azért permetezőt vegyél.
 
Meztelencsiga nincs?
(Ez valójában a spanyol csupaszcsiga, amely Ausztriát már elözönlötte.)
Mert az itt lent a faluban mindent lezabál. Ad az majd olyat a bionak, hogy csodájára fogsz járni. Csak ez az indiai kacsa bír vele. Tudod az, amelyik ott szokott legelni.
Nálunk nincs csiga.
Nem baj majd viszünk. Akkor majd lesz neked is. Látod mire jók a barátok.
 
Majd jön a vaddisznó.
Jól megcsináltuk a kerítést. Az aljára rönköket tettünk.
Rönköket? Annak mindegy, ha jön, akkor jön. Tehetsz oda olyan rönköt, amilyet csak akarsz.
 
Na, Fránczi milyen a termés?
Szép a káposzta.
Nyúl nincs?
Nincs nyúl.
Csak nem látod.
Lehet, de zárjuk a kertet.
Zárhatod azt. Akkorát tud az ugrani, hogy még a kertet is átugorja.
Ha nincs, akkor majd viszünk azt is, és amikor legközelebb jössz, akkor nem lesz káposzta, viszont lesz két szép hízott nyulad.
A férfinak ilyenkor állnia kell a sarat, és ha tud, akkor vissza csipkelődik. Ezekből szokott a legjobb nevetés kikerekedni.
 
Annyi azonban tény, hogy mikor barátaim meglátogatnak, mindig megnézik a kertet, és elismerőleg bólogatnak… J
 
No, de vissza az eredeti tárgyhoz. Megöregedtem…  (nem kell komolyan venni) J
 
Úgy döntöttünk, hogy a zöldparadicsomból, savanyúság, és saláta lesz télire.
Elbattyogtam a közértbe beszerezni a szükséges dolgokat: ecet, szalicil, babérlevél, cukor, stb. Szépen kipakoltam mindent a kasszánál a futószalagra. Ahogy ott álldogáltam az előttem álló férfi által kipakolt dolgokra vetődött tekintetem, és ekkor belém villant: ez maga a vég. Öreg lettem, és szépen lassan elkezdtem egy Sziámi dalt dúdolni:
 
Már nem vagy a régi, mert már nagyon régi vagy
Régi lábon jársz, a fejedben régi agy
Régi a kezed, régi az arcod is
Tartod magad, régi minden tagod akkor is
 
Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?
 
Régi lábon jársz, régi cipő azon
Persze, lehet, hogy új, de idejemúlt fazon
Régi, régi a dumád, régiek a trükkjeid
Régi vagy, nemrég még új voltál pedig
 
Otthon elmeséltem a történetet az én drágámnak:
Képzelje, állok a sorban, kipakolva ez sok eltevéshez való dolog, amikor arra leszek figyelmes, hogy mit pakolt ki az előttem álló, hozzám hasonló korú férfi.
Mit?
Egy üveg pezsgőt, és egy doboz óvszert. Én meg a szalicilt.
Elkezdtünk nevetni. A nevetésünk akkor érte el tetőpontját, amikor kedvesem így szólt:
Miért nem kérdezte meg tőle: Nem cseréljük el a mai programunkat?
 
 
Este arra gondoltam: nekem sokkal jobb dolgom van, még így szalicilostól is.. J
 
A paradicsomot eltettük. Akinek pedig kedve van hozzá, szintén zöldparadicsomot eltenni, annak álljon itt két variáció:
 
Ecetes zöldparadicsom
1.
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 l víz, 6 dkg só, 1 dl 20%-os ecet, 5 babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, mustármag, fekete bors, 1 g nátriumbenzoát (vagy szalicil).
Elkészítése: Azonos méretű paradicsomokat válogatunk, jól megmossuk, majd üvegekbe rakjuk. A vízbe beletesszük a sót és a fűszereket, kb. 30 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet és a tartósítószert. Amikor kihűlt a lé, ráöntjük a paradicsomra, és az üvegeket légmentesen lezárjuk.
 
2.
Erre a célra a legalkalmasabbak a nem gerezdes, sima felületű paradicsomfajták.
Elkészítése: Egyforma nagy, egyenletesen zöld, egészséges, szár nélküli, nyomódástól mentes és legalább dió nagyságú paradicsomokat válasszunk ki savanyításra. Alapos mosás után a paradicsomot üvegekbe rakjuk. Minden 1 liter felöntéséhez 8 dl víz, 5 dkg só, 2 g szemes bors, 2 g szegfűbors, 1-2 szem szegfűszeg, 4-5 db babérlevél szükséges. Az oldatot felforraljuk, majd a tűzről levéve, hűtés közben 1,5 dl 20 százalékos ecetet és 1 g benzolsavas nátriumot adunk hozzá. Az oldatot csak kihűlés után öntjük az üvegekbe rakott paradicsomra, majd celofánnal lezárjuk.
 
Egészben tartósított nyers paradicsom
Hozzávalók: 1 kg paradicsom (piros vagy zöld), 3 dl borecet, 8 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csomagnyi tartósító, 5-6 mustármag, só.
Elkészítése: Az azonos nagyságú paradicsomokat alaposan megmossuk, a kocsányos részét éles késsel kivágjuk. Az ecetbe beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustárt és a babérlevelet. Sóval, cukorral ízesítjük és felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a savanyúságtartósítót. A paradicsomokat üvegekbe rakjuk és ráöntjük az elkészített, kihűtött lét. Légmentesen lezárva hűvös, sötét helyen tároljuk.
 
Főtt zöldparadicsom-saláta
1.
Hozzávalók: éretlen, zöld paradicsom, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg só, a lé minden literjéhez: 3 cl 10%-os ecet, 5-10 dkg kristálycukor, 1 csokor friss kapor. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumáját éles kiskéssel kikanyarítjuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott vöröshagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Másnap vízzel, ecettel, cukorral salátalevet készítünk, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), végül szorosan, légmentesen lekötve a kamrába tesszük.
 
2.
A paradicsomot keresztben 1/2 cm-es karikákra vágjuk, 5 kg paradicsomra 1 kg hagymát számítunk, amit szintén karikákra vágunk. Nagy tálba helyezzük és megsózzuk (1 kg anyagra 3 dkg só). Így hagyjuk állni 24 óráig. Másnap ecetes levet készítünk 3 l víz, 1 l enyhe ecetarányban, 10 dkg cukorral. A levet felforraljuk, és a hagymás paradicsomot részletekben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr442203917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2010.10.28. 10:26:21

Nekünk bizony megfeketedett mind a paradicsom. Mentettük, ami menthető: a zöldek nálunk is mentek mind a savanyúba.
süti beállítások módosítása