Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2009.03.04. 16:27 kod715

Hosszú keresgélés után sikerült megtalálnunk az Őrségben azt a házat, amelyre vágytunk....

 

Hosszú – közel másfél éves - keresgélés után sikerült megtalálnunk az Őrségben azt a házat, amelyre vágytunk. Hónapokon keresztül jártuk az Őrséget lankadatlanul. A végén már jobban ismertük az eladó házakat, mint a helyi ingatlanközvetítők, akik tegyük hozzá elég magas árakon akarják eladni a házakat. Polgármester, kocsma, szomszéd, postás, járókelők voltak az informátoraink.
 
Aztán - részben véletlenül - megtaláltunk. Egész nap házakat néztünk meg a Vend vidéken, de egyik sem az volt, amire vágytunk. A fárasztó nap után hirtelen ötlettől vezérelve elindultunk Pityerszerre gulyást és tökös-mákos enni, no meg Éva nénit meglátogatni és pár szót váltani vele. Se Éva néni nem volt, se gulyás, rétesből is csak mutatóba. Már jócskán az őszben jártunk, így talán ez érthető is volt. Akkor indulás haza… az autóhoz ballagva hirtelen egy hirdetés láttam meg: „Az Őrségben, kiemelt tájvédelmi körzetben, eladó egy hihetetlen panorámával rendelkező, kifejezetten természet közeli életmódot lehetővé…”
 
Gyors telefon.
Igen igen. Felsőszölnökön van a telek a Jánoshegyen.
Hogyan tálaljuk meg?
Hát a telek Ilonka néni háza mellett van.
Ezeket a mondatokat már ismertük. A keresztnél, a Józsinál, a felső kocsmánál, stb. Elindultunk.
 
Felsőszölnökre érve ráfordultunk a Jánoshegyre vezető útra és szerencsénkre találkoztunk Ferivel. (akiről akkor még nem tudtuk persze, hogy Feri, és azt sem hogy szomszédok leszünk) Kérdezősködés Ilonka néni után. Fejvakarás, melyik Ilonka néni. Ja hogy az. És mit akarunk mi ott csinálni, meddig maradunk, stb. A végén Feri elvezetett minket a telekhez, útközben Ilonka nénivel is találkoztunk, aki éppen az egyik szomszédhoz igyekezett siratóba.
Nos, a telek nem a mi telkünk volt. Csalódottságunkat látva Feri felajánlotta, hogy elvisz minket egy másik eladó telekhez. Nosza. Ahogy autózunk elhaladtunk egy ház mellett. Kedvesem megkérdezi Feritől, hogy ez eladó vagy sem. Feri szerint igen. Az úrtól nézve nekem nem tetszett annyira, de Mariann erősködött, hogy nézzük meg, ha már itt vagyunk.
(Tehát a szerencsén kívül az női megérzésnek és akaratnak köszönhető a ház.)
Tolatás vissza.
(A mai napig nem értem, hogy miért nem mondta Feri, hogy eladó a ház. Igaz, információi szerint telket jöttünk nézni és nem házat. A telek nem ház, a ház meg nem telek. Egyszerű képlet.)
 
Mint kiderült Ferencünk jól ismeri a házat, hiszen évekig segített a tulajdonosnak a házkörül, és nővére néha ápolta is a nénit, aki három éve költözött otthonba. Én egyből tudtam: megtaláltunk. Mariann nem volt ennyire biztos benne, ebben persze szerepet játszott az is, hogy délelőtt egy csodálatos telket láttunk Kétvölgyben, amibe ő beleszeretett. (Sajnos egy nagyfeszültségű vezeték ment a telek egyik részén keresztbe, így kérdéses volt a vétel.)
 
Ferenc telefonált a nővérének, hogy megszerezzük a tulajdonos telefonszámát. A nővérrel vendül beszélt, így egy árva szót nem értettünk. A telefon után megígérte, hogy ha a nővére otthon lesz, akkor elkéri a számot és majd hív. Ezt egy hétig vártuk. Vártunk, vártunk, de Ferenc nem telefonált. Maradt a bevett módszer: keressük meg a polgármestert, és kérjünk segítséget tőle. A polgármester – aki igen derék, kedves, intelligens, faluja sorsával törődő ember – megígérte, hogy segít. Feritől már tudta, hogy kik vagyunk, és hogy érdekel minket a ház. Nem csalódtunk benne. Három nap múlva hívott és megadta Margiték számát. Így találtuk meg az olyan sokáig keresett házat.
Ebben a blogban a ház felújításáról, Felsőszölnökről, és remélem, sok pozitív kalandunkról szeretnék majd beszámolni.
Folyt.köv.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr39981259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peg07 2009.12.14. 01:45:45

Van ott még más eladó "tanya" is szegény embernek? Régi ház, nagy telekkel. A választ előre is nagyon köszönöm.

kod715 2009.12.21. 17:00:54

@peg07: Kedves Peg! Vannak eladó házak még a faluban. Egy része sajnos már nem az olcsó kategóriába sorolható. Most is tudok ilyen eladó házat. Szívesen segítek ha tudok de egy kicsit többet kellene tudnom...

peg07 2010.01.07. 16:26:37

@kod715:

Kedves kod715! Nagyon köszönöm a választ. Sajnos csak ma találtam rá. Nem állok a helyzet magaslatán ennek a weboldalnak a használatával kapcsolatosan. Nem tudom, hogy itt van-e lehetőség privát üzenetet küldeni vagy ide beírjam-e az e-mail címet, mert nem kívánnék megosztani minden részletet ország-világgal. Azon kívül pedig jövő hétvégen el kell utaznom egy időre. Amit keresek az tényleg régi, legalább 2 szobás ház, széles, nagy (hektáros)telekkel, ahol a szomszéd nem zavaró közelségben van (mint a "normál" falvakban általában). Ezért is tévedtem erre a vidékre, egyenlőre csak elméletben. A családtagjaim nincsenek egyáltalán oda érte. Találtam 1-2 hirdetést a neten, de túl drágán + évek óta ott vannak. Most azon morfondírozok, miután valahol olvastam, hogy a hegyen (mert kutatásaim alapján csak ott van olyan ingatlan, amit keresek) nyáron kiszáradnak a kutak - én meg eddig abban voltam, hogy az csapadékos vidék.

kod715 2010.01.08. 15:41:52

@peg07: Kedves Peg!
Az nem baj ha a csaladnak nem tetszik... majd fog! Nekem is kuzdelmes neha az eletem ebben a temaban... :-) A hegyen van viz. A mi kutunkat szerintem legalabb 10 eve nem takaritottak - most az iden szeretnem megcsinalni - es meg van benne viz (nyaron is volt)2 eve van viz a hegyen is akkor vezettek be. Csapadekos bizony en most szeretnem a hordokat beallitani a helyukre hogy nyaron legyen jo minosegu ingyen vizunk... tudok egy hazat a hegyen kozel a mi tanyankhoz eleg jo a haz nagy a terulet de nem igazan olcso illetve a szomszed maceras viszont ha irsz (ez a cimem: gm@sc-scan.hu) akkor lehet hogy konnyebb lenne a kommunikacionk... :-)

friveronika 2012.02.01. 12:37:46

Kedves kod715!
Szeretném megkérdezni, hogy tud-e esetleg segíteni nekünk. Pár éven belül az Őrségbe szeretnénk költözni, viszont az interneten nézegetve az ingatlanokat kicsit elkeseredtem. Tényleg 900 Ft/nm-es áron lehet üres telkekhez jutni? Nekünk jó az is ha van rajta ház, de az sem baj, ha nincs, mert majd építünk. Nagy terület kellene (legalább 1 hektár saját és még 7-8 hektár bérelt), mert állatokat szeretnénk tartani. Viszont nincs rá sok pénzünk. Ön szerint van rá esélyünk, hogy ilyet találjunk?
Segítségét előre is köszönöm!
Ha esetleg tud valami információt adni, írhatnánk mi is privát üzenetet? Címem: friveronika@gmail.com
Minden jót!

likhus 2013.03.06. 13:58:10

@friveronika:

Tényleg 900 ft/nm az üres telek. Az olyan sok? Mennyi lenne jó? 200 ft? Vagy ingyen kellene? Az biztos jó lenne. Azért mert Őrség, meg mert "eldugott" hely, még nincs ingyen minden. Bírom a sok okos városit, akik azt hiszik az Őrségebn minden ingyen van. Vagy legalábbis 20 Ft. Hát nem. Nem annyi. Majd 1-2 millióért vesznek komplett házakat nem? Hol élnek ezek....

Egy Őrségi.
süti beállítások módosítása