Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.10.25. 14:26 kod715

Ötvennégy éve történt...

 

1956. október 26-án több vidéki városban is sortüzek dördültek, az ÁVH emberei a fegyvertelen tüntető tömegbe lőttek többek között Mosonmagyaróvárott, Esztergomban és Miskolcon is.
 
Ötvennégy éve, október 26-án, délelőtt Mosonmagyaróváron az ipartelepi határőrlaktanya előtt megtorló sortüzet lőttek a zöld ÁVO-sok (határőrök) a vörös csillag levételét követelő, örömittas, Himnuszt éneklő felvonulókra. Az első sortüzet egy semmivel sem indokolható második sortűz követte, sokan hátulról kapták a golyót… és ez még mindig nem volt elég az AVH-s gyilkosoknak. A tömegbe kézigránátokat dobáltak. A sortűz áldozatainak emléktábláján 56 név szerepel: ipari tanulók, középiskolások, főiskolai hallgatók, munkásasszonyok, kubikusok nevei szerepelnek rajta. Az áldozatok, és sebesültek száma azonban valószínűleg nagyobb volt. Már a sortűz másnapján eltérő adatok láttak napvilágot. A megyei napilap 60 halottról számolt be, a Földes Gábor ellen indított perben 1957-ben az ügyész 104 áldozatot említett. A temetésről beszámoló Daily Mail riportere 85 elhunytat és 230 sebesültet említett. Később több szemtanú 107 áldozatot említett.
 
A mosonmagyaróvári sortűz áldozata volt Gyécsek István is, aki 1921. november 14.-én született Felsőszölnökön. Életét egy fejlövés oltotta ki. Élt 35 évet.
 
Isten nyugosztalja az összes '56-os hazafit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr672397430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása