Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.09.21. 13:24 kod715

Ingatlan, ház, tanya, telek keresés a Vendvidéken, illetve az Őrségben.

 

Mielőtt valaki elkezdi ezt a bejegyzést elolvasni, tisztázzunk néhány alapvető dolgot:
1.)   Eddig is, és ezután is nagyon szívesen segítek, de már nem mindenkinek. Ha elolvasta a bejegyzést pontosan tudni fogja, hogy melyik kategóriába sorolja magát.
2.)   Nem célzottan valakinek, vagy valakiknek szól ez a bejegyzés.
3.)   Semmilyen sértődöttség, vagy csalódás nincs bennem.
4.)   A bejegyzés elolvasása után mindkettőnknek könnyebb lesz keresni, és találni is.
5.)   Aki a fentieket nem tudja evidenciaként elfogadni, - állításnak, bizonyításra nem szoruló, nyilvánvaló ténynek - és ennek megfelelően értelmezni a leírtakat, az inkább ne olvassa el a bejegyzést.
 
Az elmúlt közel 2 évben nagyon sok megkeresést kaptam:
- segítsek eladó házat, tanyát, telket, albérletet, munkát keresni Felsőszölnökön, (vagy mindet egyszerre)
- adjak tanácsot, mondjam el a véleményemet.
 
 
Álljon itt néhány kérés, és néhány hasznos információ a keresőknek.
 
Elhatározás – Első kérés.
A segítséget kérő elhatározása erős legyen. Elhatározás legyen, és ne egy vágy, vágyálom, álmodozás.
Az ilyen kezdetű elképzelésekkel:
-          nagyon tetszik a környék, mert már voltam ott egyszer, és jó lenne egy…
-          én szeretném, csak a családom nem…
-          arra gondoltam, hogy milyen jó lenne nekem is ott egy tanya ….
elnézést, de a továbbiakban nem szeretnék foglalkozni, mert az a tapasztalat, hogy felesleges.
 
 
Elképzelés - Második kérés.
Az elképzelések világosak, a lehetőségek pedig korrekten felmértek legyenek.
-          Miért akarja a házat, tanyát? Milyen célra? Hétvégékre, vagy itt akar lakni? Esetleg ezen okok variációja miatt?
-          Mekkorát szeretne?
-          Hol akarja? A faluban? Szomszédoktól távol, vadregényes környezetben?
-          Elég egy kisebb föld, vagy nagyobbra van igény?
-          Mennyi pénzt szán a vásárlásra? Mennyi pénze van most, később vagy folyamatosan a felújításra? (Természetesen nem mások pénztárcájában kívánok kutakodni. Egy ház teljes felújítása – mérettől függően – 6-15 millió Forint. Ez az összeg csökken abban az esetben, ha valaki aranykezű ezermester, és maga csinálja a dolgokat.)
 
A fenti kérdések megválaszolása nagy segítséget jelent mindkettőnknek, illetve pontosan felmérhető az esetleges kompromisszumok száma, pl. amennyiben, nagy területtel, szomszédok nélküli ingatlant szeretne, akkor felejtse el a lebetonozott sztrádát, ami a kertkapuig fut.
A házárak tekintetében nagy a szórás, függően az építési módtól, az állapottól, az elhelyezkedéstől és a tulajdonos kilététől. A házat nem elég „olcsón” megvenni azt modernizálni, felújítani kell. Találunk vályog, tömés, tégla és vegyes technológiával készült házakat is. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. A furcsa színű tégláktól, és hogy „agyagba” vannak rakva, nem kell megijedni. Ezek az úgynevezett házilag készített bikatéglák. Aki ilyen házat vesz, nyugodtan alhat, nem fog a fejére dőlni. Az építés módjától függően más és más problémákat és gondokat kell orvosolni, mert gond és tenni való minden házon van! Az elsőre kicsinek tűnő ház lehet meglepetés, mert könnyen csalhatunk a hasznos lakótérrel, hiszen a melléképületek szinte minden esetben megmaradtak a házak körül. Gyakran jobb állapotban, mint a lakóépületek. Ideális esetben a régi parasztházak hosszan elnyúlnak a kert felé, ahol a lakótér és a pajta összeépültek. A pajtát, ha a tetőzet és a falak jó állapotban vannak, átalakíthatjuk lakószobává, ezzel is bővítve a lakóteret. Általában csak olyan telekre adnak ki építési engedélyt, amelyen korábban már állt ház. Olyan hír is járja, hogy az a legjobb, ha egy oldala még áll a háznak.
 
A faluban mindenhol van villany és víz. Legrosszabb esetbe a telekhatáron. Gáz és csatornázás nincs. Van viszont kiváló iskola és óvoda.
 
Egy házat nem elég megtalálni. A házak többsége – általában azok, amelyek a legjobban tetszenek - nem belterületi ingatlan. A házakhoz többségében olyan terület tartozik amely: szántó, rét, gyep, stb, tehát termőföld. Ilyenkor ahhoz, hogy boldog tulajdonos legyen a szerencsés keresgélő, három dolgot kell a Földhivatalhoz beadni. Ezen három dolog hiányában nem jegyzik be a tulajdonjogot: Őrségi Nemzeti Park (H9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A T: 94/548038) és a Nemzeti Földalap (MNV Vas Megyei Területi Iroda H9700 Szombathely, Berzsenyi tér 2. T: 94/329850 ) lemondó nyilatkozata, igazolás, hogy az előszerződés a faluban kifüggesztésre került, és senki nem kíván elővételi jogával élni. 2002. szeptember 2-i hatállyal a termőföldről szóló törvénynek - egyebek mellett - az elővásárlási jogosultak rangsorára (sorrendjére) vonatkozó rendelkezése is megváltozott. Eszerint termőföld vagy tanya eladása esetén - törvény eltérő rendelkezése hiányában - elővásárlási jog illeti meg a helyben lakó szomszédot, illetve bárkit, aki helyben lakó, ezért az eladó az ajánlat egy eredeti és egy másolati példányát - a kifüggesztésre irányuló kérelemmel együtt - a települési önkormányzat jegyzőjének postai úton, tértivevénnyel kell megküldje, vagy az átvétel dátumát feltüntető átvételi igazolás ellenében átadhatja. A lényeg tehát az, hogy az átvétel dátuma írásos módon igazolható legyen. A jegyző az ajánlatot a beérkezéstől, illetve az átvételtől számított 8 napon belül a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára 15 napra kifüggeszti. A jegyző a benyújtott ajánlat mindkét példányára rávezeti a kifüggesztés, valamint a levétel időpontját. Ezeket csatolni kell a Földhivatalnak.
 
 
Ingatlanosok.
Voala, néhány Őrségi ingatlanokkal foglalkozó oldal. Ha másért nem felmérni a kínálatot, böngészni a lehetőségek között, informálódni kiválóak.
 
 
Aztán okosan és ügyesen!
 
 
Bizalom és a szavak súlya - Harmadik kérés.
Kérem, ne éljen senki vissza a nevemmel, ne „igyon” az én kontómra, ne az én bizalmi tőkémet használja. Az eljátszásához nekem van jogom, én dolgoztam meg érte.
Ahhoz, hogy segíteni tudjak – az esetek többségében - nekem is segítséget kell kérnem helyi barátaimtól, ismerőseimtől. A segítség az információ begyűjtésétől, a telefonszám megszerzéséig, az önzetlen kalauzolásig sok féle lehet. Miért segítenek? Az itt élő emberek jók, másrészt mert ismernek. Természetesen nekik is vannak hibáik és gyarlóságaik. Kinek nincs? Ha magamba nézek nekem nagyobbak és számosabbak hibáim, gyarlóságaim. Ezek az emberek alapvetően nagyon jó emberek. Segítőkészek, ha valamit megígérnek, azt megtartják. Amennyiben nem, annak nyomós oka van, és nem rajtuk múlt a dolog, pl. megígérte, hogy a héten megcsinál valamit, de közbejött egy disznóölés, és így nem volt ideje. A következő héten megcsinálja. Nem azonnali és égető kérdésről van szó. Neki biztos nem, de szerintem a keresőnek sem. Nem ég a ház. (Az más helyzet, tapasztalatból tudom.) Ő nem gondolja, hogy a pesti ezért idegeskedik, vagy megsértődik, hogy na, akkor most mi van, mikor lesz már információ, és szerintem neki van igaza. Nekik is van más dolguk, és az idő is máshogy halad ezen a tájon. Próbáljon meg mindenki csak annyi bizalommal feléjük fordulni, amennyivel ők vannak iránta. Nehéz lesz, de egy próbát biztos megér.
 
 
Szubjektív.
Amikor véleményt mondok valamiről az viszonylagos, az érzésvilágomból, tapasztalataimból kiinduló, elfogult. Kéretik így kezelni. Amikor mi kerestünk, nagyon sok – szerintem több volt, mint 150 - házat néztünk meg az Őrségben, de még Zalában is. Úgy gondolom, van viszonyítási alapom. Ma is látok – két év után – olyan házakat, amiket akkor is hirdettek.
Ami nekem jó ház, az lehet, hogy másnak nem az. Ez fordítva is igaz lehet. Ezzel semmi gond nincs. Számomra. Így, ha valakinek nem tetszik egy ház, azt nem veszem magamra. Én azt tudom megmutatni ami, van, ami eladó.
 
 
Tisztesség – Negyedik kérés.
Elérkeztünk az utolsó kéréshez. Ha időt, pénzt, kapcsolati tőkét nem kímélve már két hónapja önzetlenül segítek – eredményesen - akkor elvárom, hogy az illető ne tűnjön úgy el, mint a nagypapa zsebórája a cigánysoron. Nem kell hálálkodni, hálát rebegi. Szívesen segítek, segítettem. Azonban úgy gondolom az a minimum, hogy megírja, ezért, azért, amazért nem aktuális. Ez, az, amaz történt, stb. Ez így tiszta, tisztességes, nem csak velem szemben, hanem azokkal szemben is, akik a háttérben segítettek neki.
 
 
Kvintesszencia.
Továbbra is mindenki előtt, aki segítséget kér nyitva áll a postaládánk, a portánk és a szívünk ajtaja. Nagyon szívesen segítünk, ha másért nem, akkor azért, hogy minél több jó embernek legyen itt háza, és megmaradjon a falu olyannak, amilyen. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr162312366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ágiügyes 2010.10.28. 10:17:22

Üdvözlet! Szeretném felvenni önnel a kapcsolatot személyesen, ingatlanügyben!(e-mail, telefon)köszönöm

kod715 2010.10.28. 10:26:19

@ágiügyes: Kedves Ágnes, küldtem a megadott emailre delejezett küldeményt. Ha véletlenül nem érkezik meg arra az esetre voala a címem: gm@sc-scan.hu Várom hívását!

Kerecsen714 2010.12.02. 10:24:46

Üdvözlöm !
Én is szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot.
Köszönöm !

kod715 2010.12.02. 10:31:39

@Kerecsen714: Kedves Kerecsn714! Küldtem emailt az elérhetőségeimmel. Remélem megérkezik... :-)

Mókusnyuszi 2011.02.10. 11:31:10

Üdvözlöm! Szeretném felvenni a kapcsolatot Önnel ingatlan vásárlás ügyében. A címem: aurora68@freemail.hu . Köszönöm!

csillagpuszta 2011.02.22. 15:29:33

Köszönettel kérek egy ímél címet, helyet keresek, elolvastam a keresőkre vonatkozó észrevételeket, értem őket.

maxigaz01 2012.01.03. 15:31:13

Érdeklődnék, hogy még most is kérhetünk-e segítséget? Ha igen kérnék egy drótposta címet! Válaszát előre is köszönöm!

kod715 2012.01.03. 17:10:49

@maxigaz01: Kedves Maxigaz01 küldtem emailt és telefonszámot benne. Üdvözlettel Fránczi

friveronika 2012.01.10. 10:11:47

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy kérhetnék-e segítséget Öntől ingatlanvásárlás ügyében. Ha igen nagyon örülnék egy e-mail címnek.
Köszönöm szépen!
Fridrich Veronika

kod715 2012.01.10. 10:13:22

@friveronika: Kedves Veronika! Küldtem emailt és telefonszámot is benne. Üdvözlettel Fránczi

Szölnök-92 2012.11.12. 13:56:05

Dícséretre méltó, ahogyan segíti céljaik elérésében az Önhöz forduló embereket. Húsz éve kerültem Felsőszölnökre, hat éve, hogy eladtam a szinte sajátkezű munkával restaurált házat. Egy telkem még van a János -Hegyen abból az időből, nem messze a Thomas-tól, romház állt rajta mikor vettem...természetszerető és védő kreatív embereknek szívesen adnám. Drótpostacím: zagyvatibor@freemail.hu

OtthonKommandó 2013.03.06. 13:56:56

Szia!
szeretném felvenni veled a kapcsolatot házkeresés ügyben. e-mail címem: otthonkommando@gmail.com.
köszi. Ditta

királyné 2014.01.22. 14:03:59

Üdvözlöm! Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Előre is köszönöm!

kod715 2014.01.22. 14:18:39

@királyné: Tisztelt Asszonyom! A BLOG rendszerén keresztül megküldtem elérhetőségeimet. Üdvözlettel Fránczi

Nikolett Németh Fésüsné 2014.02.25. 08:38:50

Üdvözlöm. Szeretném megkérdezni, hogy kérhetnénk-e segítséget Öntől ingatlanvásárlás ügyében? Nagyon jó érzés tudni van olyan aki segít. Köszönöm Üdvözlettel.

kod715 2014.02.25. 08:50:11

@Nikolett Németh Fésüsné: Kedves Nikolett, küldtem Önnek egy emailt! Üdvözlettel Fránci

FurfangosFrigyes 2015.04.20. 11:19:32

Üdvözlöm Fránci!
Hasonló cipőben járok, mint az előttem felszólalók. Ezért érdeklődnék, hogy a segítő szándék - így ennyi év elteltével is - meg van-e még és esetlek én is kérhetnék-e belőle?
Előre is hálás köszönettel!
Frici

kod715 2015.04.20. 11:22:23

@FurfangosFrigyes: Tisztelt FurfangosFrigyes,
küldtem Önnek válasz emailt.
Üdvözlettel
Fránczi
süti beállítások módosítása