Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.09.08. 12:29 kod715

Haladunk

 

Az elmúlt hetekben – bár ez még a képeken nem látszik – nagy dolgok történtek: elkészült a konyhában az új vízbekötés, a konyha és a tisztaszoba teljes elektromos vezetékezése, a régi beton mindenhol fel lett törve, és alatta a földet 15 centiméter mélységig kiszedtük és nagyméretű kaviccsal feltöltöttük. Az így elkészült tükörre került, a faltól 10 centimétert elhagyva az új beton, amely már kiszáradt, és így kész a hajópadló fogadására. A vakolás részben elkészült. A legproblémásabb a konyhai fal volt, ahová az új munkapult kerül majd. Az egész házban arra törekszünk, hogy lehetőleg minden az eredeti hangulatában legyen felújítva és mindez természetes anyagok felhasználásával történjen, pl. tartozódunk a mázas, színes, nagyméretű kerámialapoktól, az élektől vagy a tökéletesen simított falfelületektől. A konyhai falnak azonban tökéletesnek kell lennie, mert minden milliméter számít. Nyelte is az anyagot, mint az indiai kacsa a spanyol csigát. A munkálatok alatt sajnos többször kellett az elképzeléseinket módosítani – szerencsére nem nagymértékben – mert kiderültek a rejtett hibák. Így küszöböt kell cserélni, nem marathat meg a konyhai beugró kerete, a kályha körüli padlóborításnál is kompromisszumot kell egy kis felületen kötnünk. 
A problémák mellett jó híreket is tartogatott számunkra a ház. Kiderült, hogy a konyhai modernkályhánk rendes tégla alapzaton áll. Ráadásul jófajta bikatéglákon.  Eddig, ebben még a szakemberek sem voltak biztosak.
(Arról az idióta kályhásról- egyszer ha lesz időm leírom az egész történetet... megérdemelné a kontár, hogy belinkeljem az oldalát - nem beszélve aki még azt sem tudta hogyan épül fel egy ilyen kályha. Le kell bontani az egész kályhát - mondta a tuttit. Mondom neki: Ember nem lesz az úgy jó, mert a kémény a kályhára támaszkodik. A nyakunkba szakad az egész kémény. Az nem lehet- mondta magabiztosan. Két nap múlva telefonált, hogy igazam van. Megnézte a könyvben... Na, akkor - és más dolgai miatt is - döntöttünk úgy, hogy hallgatunk Gábris barátomra és a Vendvidék legjobb mesterével Kormival tárgyalunk kizárólag kályha kérdésekről. De ez egy másik történet.)
Véleményük szerint azért salétromosodott a csempe, mert alulról – az alap hiánya miatt – vizesedett. Valójában a vizesedést a szakszerűtlen betonozás okozta – mint olyan sok helyen a házban. A vályogház halála a beton, műanyag ragasztó, csempe, stb. Tilos a betont a falig kiengedni. Nem tud a padló és a fal kiszellőzni. A most alkalmazott betonozási technikának köszönhetően lesz hol szellőznie a kályha alatti résznek is, így valószínűleg jövőre, amikor megszépül a kályha, ez a probléma nem fog ismét terítékre kerülni
Tehát haladunk, és most, ez a fontos. Ha minden jól megy, a kitűzött határidőre készen leszünk.
 
Álljon itt néhány kép a munkálatokról.
Konyha. Tisztaszoba. A legendás cementlapok koszosan és az első tisztítás után.... és még ünnepelni is volt időnk.
 
 
 
 

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr502280068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felújítás pornó 2010.09.09. 17:28:25

Mert felújítani kell. Életében egyszer minden jóravaló embernek látnia kell, ahogy szétverik a fürdőszobáját erős, izomtól duzzadó karok, ahogy a rosszul elvágott, méregdrága járólapok a szomszéd ajtaja előtt sorakoznak, ő meg csak azt tudja kérdezni: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2010.10.28. 10:26:20

Egy apró pontosítást ugye megengedsz? Kormi őriszentpéteri, tehát a vendekhez nem sok köze van. Mindezeken felül a mi cserépkályhánkat is ő rakta, hát mit mondjak? Egy kezdő cserépkályhás is különbet rak. Nagyon rondán van rakva, ezt még a hozzá nem értő is láthatja, ha megnézi. Sokan hasonlóan vélekednek róla. De kívánom, hogy legyen vele szerencsétek.

Kalor 2012.08.07. 12:02:44

sziasztok,
benneteket javasoltak nekem cementlap témában. A házunkban több helyen ilyen van lerakva, és legalább két helyiségben szeretnénk is megtartani, nekem tetszik, és így nem bolygatnánk meg. De sajnos az egyik helyiségben műpadlót terítettek rá, és nagyon csúf lett alatta a kő. ahol nem volt rajta semmi egyéb, csak szőnyeg, ott is elég koszos. Ti végül hogyan tisztítottátok meg a lapokat? van valami olyan súrolószer, amit érdemes bevetni? vagy más egyéb? szívesen felsúrolom kockánként is, ha attól szép lesz újra.
Egyébként szépen fel lehet szedni ezt a követ? hogyan van rögzítve? az egyik helyiségben nem egyenletes a kövezés, középen nem ártana újrarakni, persze csak ha lehet. A háznak az a része, ahol ezek a padlók vannak, tömés, ezért is lenne jó, ha nem kellene szétszedni az alját. Nem parasztház, hanem kocka, tehát van vízszigetelése, és nincsenek is ázásnyomok, de a lehető legkevesebbet szeretnénk bolygatni rajta. :) köszönöm, ha válaszoltok! :)

kod715 2012.08.07. 12:20:02

Kedves Kalor,
Mi a lapokat sósavval, gyökérkefével, csiszolóvászonnal és a flexre szerelt csiszolókoronggal tisztítottuk meg. A réci cementlap feljön bármivel, főként ha misungba (cementtel kevert homok) van rakva, pl. csákánnyal alá lehet nyúlni, és nagy darabokban feljön. A betonra ragasztott lapokat egyenként fel kell vésni! Az munkás és pepecs dolog, főleg úgy, hogy a lapok ne sérüljenek. Valószínűleg misungban van, mert nem ázik fel a fal. Amennyiben újra kell rakni: flexibilis ragasztót nem szabad használni! Javasolt a régi módszer alkalmazása! Amennyiben betonozni szeretnétek, úgy a bejegyzésben szereplő módszert javaslom. Nálunk bevált nem vizesedett vissza a ház. Remélem tudtunk segíteni!

Kalor 2012.08.07. 17:25:03

@kod715: nagyon-nagyon koszonom a valaszt, nagy hasznunkra lesz!!! :)
süti beállítások módosítása