Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.09.07. 14:55 kod715

Reggel egy meghívó várt delejezett üzeneteim között.

 

Korábban írtam már Nusi néniről és Imre bácsiról, akiket kedvességük, tisztességük és a felénk tanúsított szeretetük miatt, a mai napig emlegetni szoktunk. Személyükben, két csodálatos embert volt szerencsénk megismerni. A tavaly eladott házuk, most új életre kel. A régi paplak - melyet évek alatt, (egy romból) szívós, kitartó munkával varázsoltak otthonukká, és a fáradt turisták kedvelt szállásává – ad helyet a Szlovén Tájháznak. A Szlovén Tájház projekt elindítása, és kialakítása - a Ropos Márton által vezetett - Országos Szlovén Önkormányzat érdeme.
 
A Kühár Emlékház („Szlovén gyűjtemény”), mint közérdekű muzeális kiállítóhely működik majd. Az állandó kiállítás kialakításának szakmai vezetését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, 9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9. végzi.
Itt kerül bemutatásra - a volt plébánia meglévő bútorzata mellett - a jelentős szlovén gyűjtemény, tárgyi emlékekkel, régi dokumentumokkal, képekkel és könyvekkel.
 
A Tájház, a paplak utolsó lakójáról Kühár Jánosról - vendül Janoš Kühar - kapta a nevét. Kühár János szülei fölművesek voltak, akik számos gyereket neveltek fel, igen nehéz körülmények között. 1936-tól több mint fél évszázadon át a felsőszölnöki templomot látta el. A falu körében nagyon nagy népszerűségnek örvendett, mert a szegényebb néprétegeket istápolta és gondos nevelést adott a gyermekeknek. Ezenkívül fényképészként is tevékenykedett, hogy a falu történetét megörökíthesse. Mind egyházközsége, mind a szlovénon érdekében tett cselekedetei máig hervadhatatlanok. Misézés közben érte a halál, az oltár előtt….
Arra törekedett - amelyet híres mottója is híven tükröz -  hogy a magyarországi szlovénség és nyelve a vend nyelv fennmaradhasson, mondván: „Szlovének voltunk, szlovének vagyunk, szlovének maradunk – maradjanak azok a gyermekeink is!”
 
A hétvégén ünnepélyes keretek között nyitják meg a Kühár Emlékházat. Akinek kedve és ideje van ellátogatni, eme jeles eseményre, azt bizonyára nagy szeretettel fogadják majd a kiváló felsőszölnöki, és szlovén emberek.
 
Meghívó és program:
 
 
 
Meghívó II.
 
Az Országos Szlovén Önkormányzat Közgyűlése
 
2010. szeptember 11- én (szombat) 15 órai kezdettel
 
Közmeghallgatást – a Kühár Emlékház megnyitó programjának keretében- tart, melyre tisztelettel meghívjuk.
 
Az ülés helye: az Országos Szlovén Önkormányzat székhelye, Felsőszölnök
Napirendi pont:
1. Beszámoló az Országos Szlovén Önkormányzat tevékenységéről
2009.08. 23.- 2010. 08. 22. időszakban
Előadó: Ropos Márton elnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr522277780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása