Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.07.28. 16:44 kod715

Amikor az egyházközség együtt sír….

A felsőszölnöki Keresztelő Szent János templom falán van egy márványtábla, amelyen szépen fel vannak sorolva a korábbi plébánosok nevei. Minden név mögött két dátummal. A feltüntetett dátumok a plébánosok lelki-pásztorkodási idejének a kezdetét, és végét jelölik. Most az egyik név mögé a 2010-es évet kell bevésni. Merkli Ferenc plébános úr, utolsó felsőszölnöki, vasárnapi miséjét celebrálta a hétvégén.

Merkli Ferenc a szomszédos Szakonyfaluban született, szlovén szülök gyermekeként. Szívügyének tekintette a szlovén nyelv megőrzését, azt hogy az évszázadok alatt kialakult és igazi kincset jelentő imádságok és egyházi dalok az utókor számára megőrződjenek. Nagy tudású ember. A romai Kollegium Germanicum et Hungaricum-ban is tanult (római Német-Magyar Kollégium), melynek falai között tanult pl. Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek úr, és Dr. Veres András megyéspüspök úr is. Sokat tett a faluért. Oroszlán része volt abban, hogy tavaly ismét megszólalhatott, a 40 éve hallgatásra ítélt templomi orgona. Sok zarándoklat, előadás, kiváló hitoktatás, törődés, fáradhatatlan munka fémjelzi tevékenységét Felsőszölnökön, Alsószölnökön, Szakonyfaluban, és Apátistvánfalván.

.
 
Az utolsó mise szombaton este téma volt a Záveczban. Az Atyáról – mert a háta mögött így hívja a falu, van egy másik neve is, de ez maradjon most titok – mindenki szeretettel és elismerőleg szólt. Fájó szívvel mentem vasárnap én is a misére. Ahogy közeledett a mise vége, egyre több zsebkendő került elő. Először az asszonyok vették elő, aztán lassan a férfiak is. A búcsúbeszédet elsőként szlovénul, aztán magyarul hallgathattuk meg. Én szlovénul semmit nem értek, de nekem is könnyes lett a szemem, annyira emberi volt a szavak hangzása. A mise végén, a templom bejáratánál mindenkivel kezet fogott, és pár szó kíséretében személyesen búcsúzott el a plébános úr.
 
Az én búcsúm egy emlék leírása. Merkli Ferenc nemcsak lelkész, hanem igazi kultúrember, aki a valláson és az irodalmon keresztül szemléli és éli meg a világot. Tavaly novemberben együtt ünnepeltük Gábris születésnapját. A kandalló mellett egész este nevettük, beszélgettünk, olyanok voltunk, mint egy nagy olasz család a filmekben, csak arra a kb. 30 percre lett csend, amikor könyvekről beszélgettem a plébános úrral. Később többen mondták, hogy ez is filmbe illő jelenet volt: Na és azt olvastad? Hát hogy a manóba ne! Nekem ez meg az a kedvencem. Hu, azt én is szeretem, emlékszel belőle erre meg arra? Na, és mi a véleményed róla? Záporoztak a könyvcímek, kérdések, válaszok, vélemények. Fergeteges, hatalmas élmény volt számomra a beszélgetés egy ekkora elmével, és az, amit ez a nagy tudású, nagyon művelt, igen jó kedélyű ember megmutatott magából. Serfivel a mai napig emlegetni szoktuk ezt a jelenetet.
 
Büszke lehet rá a falu, hogy ilyen papja volt, és biztos vagyok benne, hogy hálás szívvel fognak gondolni az együtt töltött közel 10 évre. A Jóisten áldását kérjük további életedre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr92182833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2010.10.28. 10:26:21

Nem írtad, hogy hova került, de őszintén szólva ezt nem érem az egyházban: ha valahol egy pap sikeres és szeretik a hívek, elhelyezik olyan helyre, ahol úgy érzik, nagyobb szükség van egy ilyen lelkészre. Ez valahol jó, de a régi helyre nem gondolnak, hogy ott mennyire megszeretik a hívek, ott mennyire hiányzik, ha elkerül. Ez történt Kisfaluban is a régi pappal. Az újat is kedvelik, de a régit azóta is emlegetik, mert pótolhatatlan.
süti beállítások módosítása