Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2009.09.21. 14:06 kod715

Kikerics

 
 
 
Először is szeretnék virágot küldeni a megválaszolatlanul hagyott bejegyzésekért: Annamarienak, Messzenéző Minyonnak, és az én kedvesemnek, aki ezeket a képeket készítette, és természetesen mindenkinek, aki ezt az oldalt látogatja.
(és megköszönni a szüleimnek, és még a szomszéd kutyájának is… :-)) )
 
 
 
 
Az egész hegyen nálunk nyílik egyedül, ilyen mennyiségben az őszi kikerics, illetve most már a szomszédhoz – Zoltánékhoz - is átterjedt. Az őszi kikerics leveleit tavasszal, de virágját ősszel hozza, így ő nem a természet ébredését köszönti, hanem a téli álomra szenderülő tájat színesíti, no és persze a mi tanyánkat.
  
 
A kikericsek latin neve, a Colchicum a Kolkhiszból (Colchis) származik, egy kisázsiai ókori város nevéből. A legenda szerint a kolkhiszi királylány, Medea járatos volt a varázsszerek előállításában (a rossznyelvek legendás hírű boszorkánynak tartották), és többek között kikericset is felhasznált – mérgek készítésére. Egyszer olyan bájitalt kavart, amellyel apósát akarta megfiatalítani. Ehhez kilenc éjszakán át gyűjtött hegyi virágokat használt, és e keverék lehullott cseppjéből sarjadt az őszi kikerics.
 
 
 
A történetből nem nehéz kitalálni, hogy a kikericsek mérgezőek, no de nem is az ízükért szeretjük őket. A növény népi neve árulkodó, a kikirics, kükörics, kükirc vagy kükerc még csak becézésnek tűnik, de a kutyadöglesztő már magáért beszél… A természet azonban bölcsen úgy intézte, hogy a legelő állatok felismerjék, és mintha tisztelegnének egyszerű szépsége előtt – elkerülik a kikericset. A növény minden része tartalmazza a colchicin nevű anyagot, amely erős méreg: légzés- és szívbénulást okoz. Megállítja viszont a daganatos sejtek osztódását, így sikeres ellenszer lehet, csak kérdés, hogy van-e olyan arány, amely még nem mérgező a szervezetre, de már hatásos a rákos burjánzás ellen.
 
Ja, a tanyán is történtek dolgok, remélem holnap lesz időm leírni... nagy újságok vannak:
-         megvettük a kicsit és a köpcöst
-         új delej született
-         gomb is került, bár még a kabát kicsit leharcolt…
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr701396891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2009.09.21. 15:31:02

Köszönöm szépen :))
A nagy újságokról a beszámolót pedig kíváncsian várom.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.09.22. 08:10:51

Köszönöm a virágot, nagyon szép! Kutyadöglesztő??! Akkor hozzátok csak kutya nélkül megyünk.
Kíváncsian várom a beszámolód a fejleményekről. Mariannt (Dorkát, Pankát) és Téged is puszilom.

Messzenéző Minyon 2009.09.24. 14:15:11

Hallgasd a Kossuth rádiót most! Ha nem teheted, hallgasd meg a Hangtárból: 2009.09.24., 14.05., Arcvonások.
Zaicz Tibor és Krisztina - "életformaváltók"
1989-ben elegük lett a fővárosból és az Őrségben fekvő Szalafőre költöztek...
süti beállítások módosítása