Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2011.02.23. 17:57 kod715

Két hete van nálunk Elizabeth...

 

.... illetve elnézést Lizzie. Az egész család így hívja az első perctől kezdve, így kénytelen voltam fejet hajtani a női szakasz előtt. Négy nő, férfit győz. Azzal vigasztaltam magam, hogy hívónévnek azért ez jobb.
 
Hatalmas meglepetés Lizzie. Korábban németjuhászom volt – amiről azért az általános nézet az, hogy okos kutyák – de Lizzie, így is komoly meglepetéseket okozott. Mielőtt végleges döntést hoztam mindent elolvastam a fajtáról. Hittem is, meg nem is az olvasottakat. Bennem volt a kisördög. Persze, persze…. biztos nem elfogult senki.
Mondjuk az is igaz a makacsságról nem sokat írtak. Lizzienek egy „hibája“ van: makacs, amit a fejébe vesz, annak bizony úgy kell történnie. Ilyenkor Jászai Mari-díjas alakításokat ad elő, melynek címe: Lizzie, a süket ír farkaskutya. Ezt leszámítva, amit remélem, idővel elfelejtünk, csodálatos élmény egy ilyen kutya.
 
Az első naptól kint végzi a nagydolgát, pedig nem szobatisztaként hoztuk el. A kicsivel még akadnak gondok, de az esetek 80%-ban minden rendben van. Elsőre megértette, hogy a konyhába, fürdőbe, és a hálókba nincs bejárás. Lefekszik a helyiség előtt. A konyha egy légtérben van a nappalival, ott a burkolatváltásnál áll meg. A múlt hétvégén lent voltunk Felsőszölnökön. A 2x280 kilométeres utat nyavalygás, hiszti és anélkül tette meg, hogy az autóba piszkított volna.
 
Az ételét csak akkor kezdi el enni, ha előtte az utasításnak megfelelően leült, nyugodt, megadó állapotban van, és megkapta az engedélyt. Az engedély hangok és mutatás hármasából áll. Bármelyik hiányzik nem nyúl a táljához. Nincs örültködés, viháncolás. Az asztaltól nem koldul, nem „néz” a tányérunkba. Amíg a falkavezér eszik, addig szépen nyugodtan vár a sorára.
 
A nyakörvet kb. 1 perc, a pórázt kb. 5 perc alatt szokta meg. Nem akarta levenni, letépni. Nyugodtan engedelmesen tűri, amikor felrakom rá.
 
Természetesen azért a falka hierarchia, és a falkaösztön működik. A lányokat nem veszi még elég komolyan, inkább játszópajtásnak tekinti őket. Ehhez kapcsolódik a következő történet. Lizzie „szekálta” Dorkát, illetve a papucsát. Folyamatosan elvette – szerencsére a cipőket nem bántja, pedig az orra előtt is szokott lenni – elcsente, és rágta. Amikor Dorka belátta, hogy nem bír vele segítséget kért. Elvettem az éppen aktuális áldozati papucsot, és a párjával együtt letettem a szoba közepére, ezután alkalmaztam az egyik játékunkból ismert mozdulatot és parancsot: Enyém. Kétszer – nagyon finoman – tett rá kísérletet, hogy a papucs közelébe férkőzzön. A két határozott „enyém” kijelentés után lefeküdt a papucstól 60 centire, én pedig elmentem a konyhába. A papucsa és a kutya is a helyén maradt. Ezután Mariann felhúzta a papucsokat, elsétáltunk a kutya orra előtt, és tőle 1 méterre leültünk, majd lábunkat lógatva beszélgettünk. Mikor ezt meguntuk, konstatáltuk, hogy működik az enyém parancs… J
 
 
Alapvetően békés, nyugodt kutya. Természetesen van, amikor ő is megőrül, hiszen még gyerek, és még nem mehetünk vele az utcára, így nem tudom rendesen lemozgatni. Azt azonban már most látom, hogy valóban különleges élmény egy ír farkaskutyával együtt élni.
 
Az első napon:
és most:
 
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr212685625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2011.02.24. 10:37:43

De vártam már ezt a bejegyzést! Gyönyörű és nagyon okos! A makacsság nem feltétlenül hátrány. És mekkorát nőtt két hét alatt! Gyönyörű, na! Legyetek sokáig boldogok vele!

kod715 2011.02.24. 10:46:53

@Messzenéző Minyon: Kedves Minyon! Nagyon szépen köszönjük! Nőtt, gyarapodott bizony 3,5 kilót... :-) Most 11,5kg. Nem fér rá a mérlegre így az orvosnál tudjuk csak megmérni... :-) Azt nem írtam hogy volt nálunk egy 2 éves fiúcska - természetesen felügyelett alatt - aki elvette Lizzie játékait: labda, barika. A fiúcska nem értette meg, hogy ez nem jó. Lizzie azonban igazi úri kisasszonyként viselkedett vele... :-)

Messzenéző Minyon 2011.02.24. 13:36:10

Hány kilósnak is várható felnőtt korára?? :))
A makacsságra visszatérve: Mars is makacs, ami velünk szemben van, hogy rossz tulajdonság, mert előfordul, hogy a parancsot csak azért sem akarja megérteni. Viszont az az előnye, hogy ha a feladatát teljesíti, pl. őrzi a házat (mert ugye náka ez a fajtajelleg), akkor senki más sem tudja ettől őt eltéríteni, pl. étellel. Ezért mondtam, hogy nem feltétlenül hátrány, bár kétségkívül a gazdának elég bosszantó tud lenni.

kod715 2011.02.24. 14:03:45

@Messzenéző Minyon: Elvileg nem olyan nehezek az agár mivoltuk miatt. A standard szerint a szuka min. 71cm és 40,5kg a kan min.79cm és 54,5 kgnak kell lennie. Persze ezek min. méretek. Az anyja 85cm az apja 95cmes.Nem tudom hogy ők hány kilósak. Az orvosnál találkoztunk egy 95cmes 80kg kannal. Gyönyörű egy jószág volt. Fantasztikus látvány volt ahogy sugározta az erőt és a nyugodtságot, pedig éppen műtétre hozták mert egy ló rálépett a farkára és az leszekadt. Ott állt bekötött farokkal és olyan fenségesen tette ezt... csak ámultam.
Én elégedett lennék ha olyan lenne mint az anyukája... :-)
Igen ebben igazad van. Akkor néha a Ti kutyátok is szinészkedik?

Messzenéző Minyon 2011.02.24. 15:19:40

80 kg?? Az szép!!
Alkalmi süketség? Persze! Bezzeg a póráz csörgését mindig egyből meghallja :))

Bobitka 2011.03.01. 15:14:17

Kedves Lizzie Gazda!

Friss regisztrált vagyok (2 perce). Néhány nap óta már olvasgatok itt blogokat. Nagyon tetszik egyik-másik. Tegnap találtam Rátok, vagyis Lizzie-re. Olyan izgatott lettem! Vagy 20-25 éve, Budapesten, egy Nemzetközi Kuty. kiállításon láttam írfarkasokat (akkor még) nyugat-németeknél. Gyönyörűek! Azóta beléjük vagyok szerelmesedve! Az a nyugalom, fenség, ami árad belőlük! Kérlek, hogy sokat, nagyon sokat írjál Lizzieről. Nagyon édes kis pofikája van. Ebben a korban hasonlít az óriás schnautzerre. Azok a hosszú kiskamasz lábak! Ó, de szép! Minden nap, legalább egyszer, be fogok ide kukkantani hozzátok.
Sok-sok szép pillanatokat, éveket kívánok nektek együtt!!!

kod715 2011.03.01. 15:20:22

@Bobitka: Kedves Bobitka! Nagyon szépen köszönjük! Igyekszem majd hírt adni Lizzieről. A hétvégén libákat kergetett... :-) erről majd a disznó vágás posztban lesz szó.
süti beállítások módosítása