Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.02.05. 14:26 kod715

Pesti vagy mi? I. - Smolak

A sorozatban a tudás hiányából, a természettől elszakadt életünkből fakadó bénázásokat, botladozásainkat szeretném megírni, amelyekre ez a mondat illik. A történetek reméljük – eddigi tapasztalatainkban bízva – viccesek, vagy legalábbis mosolyogósak, és mások számára is tanulságosak lesznek. A pesti vagy mi?, eddig egyszer hangzott el. Mielőtt bárki úgy érezné, hogy úgy, mint amikor emberek száján kiszalad: a paraszt, vidéki, tanyasi stb - a jelzősszerkezetekről nem beszélve - szeretném elmondani, hogy nem. Aki mondta az könyékig havas és sáros volt, miközben nekünk segített. Ez a történet lesz majd az egyik.
 
Az első történet még a kályha beüzemelésekor történt. Kiadtam a jelszót: befűtünk és ezzel a lendülettel elkezdtem összeszedni a begyújtáshoz nélkülözhetetlen anyagokat: vékonyra hasogatott fa és jó sok papír.  Biztos, ami biztos alapon. Azonban mielőtt a papírt betömtem volna a kályhába megjelent Szarvas.
-          Mit csinálsz? - kérdezte.
-          Tűzet. Befűtök.
-          Így? Minek az a sok papír? Nem kell hozzá, elég csak a fa.
Értetlenül néztem rá. Én úgy tudtam a tűzhöz papír kell. Otthon a kandallóba is így szoktam begyújtani.
-          Ha nincs papír nem fog meggyulladni, valamitől lángra kell kapjon a fa.
-          Majd ettől.
Szarvas kezében egy kb. fél centi széles, tíz centi hosszú vékony fadarab volt.
-          Mi ez?
-          Smolak.
-          Smolak? Értem. (dehogy értettem) Viccnek nem rossz, de azt Te sem hiszed, hogy ezt most én beveszem. Ha ezt használjuk az életben nem fogunk begyújtani.
Most ő nézett rám értetlenül.
-          De. Mondom, hogy smolak. – mondta a világ legtermészetesebb hangján, mély meggyőződéssel.
-          Mi az a smolak?
-          A smolak, az smolak.
Feladtam…
Szarvas a gyújtósból helyre ki gúlát rakott, majd meggyújtotta a smolakot, amely azonnal lángra lobbant, és úgy égett, mint a zsír. A pálcikát a gúla közepére rakta és becsukta a kályha ajtaját. Pár másodperc múlva elkezdett ropogni a tűz….
 
Mi is az a smolak? Ezt Gábris barátomtól tudtam meg. A smola szlovénül gyantát jelent. A smolak pedig a fenyőfából készült gyújtós. A fenyőtönköt pár évig hagyják száradni az erdőben. Két-három év múlva fel lehet aprítani gyújtósnak… Azóta ha tehetem én is smolakkal gyújtok be.
 
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr301731730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahimo 2010.02.06. 02:34:42

Na akkor én is igazi "pesti" voltam tegnap este- egy komplett napilap kellett hozzá, hogy begyújtsak a porszáraz bükkfa parketta alá (na nem a burkolatot untam meg a szobában, csak a kandallót etetem régi felszedettel;-)) Holnap rögvest pótolom a smolak készleteket...

Messzenéző Minyon 2010.02.07. 21:22:16

Jééé! Azt hittem, ez is olyan művi dolog, mint nálunk a PePo (ez szlovák gyújtós), de nem, ez természetes. Nagyon jó!!

kod715 2010.02.08. 11:33:31

@Ahimo: Ahimo tegnap én is papírt hasznaltam itt Büdipesten a begyújtáshoz... a hetvegen megyünk le - már ha lesz mivel de ez egy másik történet - így tudom pótoni a smolak keszletem... :-)

Messzenéző Minyon 2010.02.09. 14:46:35

Köszi a linket! Erről a boltról már hallottam, de vajon van itt smolak is??
süti beállítások módosítása