Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2009.11.16. 16:06 kod715

Végre nem az asztalon aludtam!

 

Sok mindent történt a hétvégén, és ennek a bejegyzésnek is hosszabb előzménye van, de ezeket a dolgokat majd egy másik bejegyzésben írom le. A hétvégén nem sikerült mindent elvégezni, de a legfontosabbat igen. Elkészült a meglepetés. Így most egy képes beszámoló következik..
 
Amikor megvettük a tanyát ilyen állapotban volt a hálószoba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Levertük a vakolatot, felszedtük a padlót, vezetékeztünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betonoztunk, vakoltunk, és kályha is került.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Festettünk, új hajópadlót raktunk le.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hétvégén kályhás, rakodó, takarító, függönyös voltam.
Este a kész szobában, a saját ágyunkban rádiót hallgattam, Faludyt olvastam, úgy ahogy azt elterveztem.
Elalvás előtt pedig elégedetten nagyot sóhajtottam: Végre nekünk is van egy kész szobánk, és most már akkor jövünk, amikor csak akarunk.
 

 

 

 

 

 

 

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr111529529

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: onibush2.coppe.ufrj.br 2017.09.15. 14:24:24

A kritikát nem tűrő hatalom középszerű seggnyalói sem tűrik a kritikát - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2009.11.17. 18:59:04

De szépek lettetek!!! A kályha is jól szuperált? Meleg volt?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.11.18. 08:06:43

Húhh, hát ez aztán a meglepetés! Leesik az állam... mi, amit még láttunk, az az első fotókon látszik. Nagyon szépen haladtok, gyönyörűek lettetek!

kod715 2009.11.18. 14:06:15

@Messzenéző Minyon: Köszönjük szépen! Na a kályha az egy külön történet volt. Az összerakásnál adódott egy kicsi problémánk a kályhacsővel, de megoldottunk. Tavasszal azért majd cserélni kell, mert öregecske már szegény. Amikor a kályhát összeillesztettem szépen kikentem az illesztéseknél. Délután próbafűtést tartottunk. (Ezzel kapcsolatban (is) lesz majd egy bejegyzés) Egy ideig minden rendben ment, aztán a szobát iszonyatos büdös füst öntötte el. A füst azért volt, mert elkezdett kiégni a sok vegyszer meg adalék a festékből és a tömítőből, igaz a 24 órás száradást sem vártuk meg. Így úgy döntöttem, hogy másnapig várni fogok a következő begyújtással. Este nem fáztam, mert a konyhai kályhával sikerül jó meleget csinálni. Na szombaton ismétlődött a pénteki helyzet. Nem volt mit tenni, tüzelni kellett, mert a hétvégén megyünk le, és nem akartam, hogy Marcsinak ez legyen az első élménye az elkészült szobával kapcsolatban. Ajtó, ablak kinyit, és hajrá. Szerencsére 20 perc után minden rendben volt. A kályha nagyon jó! Gyorsan, nagy meleg ad. Gyorsan felfűti a szobát, konyhát, folyosót, még úgyis hogy a két ablak végig nyitva volt. Pont ezért döntöttünk vaskályha mellett. Gyorsan ad meleget, kevés fával, ami nagy előny ha az ember egy hideg házba érkezik. Az alja samottozott, így kevésbé gyorsan hűl ki. Tavasszal azonban a füstcsőbe mindenképpen kell raknunk egy szabályzót, mert a kéményt túlságosan jól szelel, és gyorsan kiszívja a meleget. Összességében szerintem nem volt rossz választás, főleg akkor nem ha a bekerülési költségét nézem. Ennyi pénzért jobb megoldást biztos nem találtunk volna, főleg nem régi, antik megoldást.

kod715 2009.11.18. 14:13:53

@annamarie:Köszönjük szépen! A hétvégén azért még lesz mit csinálni a konyhában, fürdőben és a folyosón.. Autentikus megoldások nem lesznek, de kellemesebb lesz egy picit. Ideiglenes megoldások, de tavaszig jó lesz. Aztán majd meglátjuk mire lesz pénz. Tegnap este Marcsival elkészítettük a hálóhoz hiányzó utolsó simítást. Remélem jó lesz… ;-)

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.11.18. 14:36:32

Na kivi leszek, de mikor lehet Benneteket élőben is megnézni? :-)

Messzenéző Minyon 2009.11.18. 19:09:57

Fantasztikus az átalakulás!
Két jó tanács, tapasztalatból:
1. próbáljatok meg beszerezni egy kályhadobot, tudod, olyan nagy kerek pocakos és keresztben 3-4 lyuk van benne. Szlovákiában biztos lehet kapni, mi is ott vettük. Nem olcsó, de megéri, rengeteg meleget visszatart a kéményből.
2. Nem tudom, mikor mentek a hétvégén, de ha pénteken este, akkor az igaz, hogy a vaskályha hamar befűt, de a levegőt csak. Ahhoz, hogy a falak is átmelegedjenek, kell egy nap. Egy nap viszont elég, ha rendszeresen fel van fűtve a ház és ugye most még nincs hideg. Ami kellemetlenebb, hogy hiába meleg a levegő, az ágy hideg marad és süt, nagyon kellemetlen, ezen a dunyha sem segít. Mi egy idegig azt csináltuk, hogy első éjszakára a lepedő alá terítettünk egy polifoamot és akkor nem adta át nekünk az ágy a hideget. De ha csak szombaton reggel mentek, az más, mert akkor estére már az ágy is átmelegszik.
Jaj, de jó, hogy már itt tartotok!!

kod715 2009.11.19. 11:13:31

@annamarie: Penteken reggel megyunk le. Eleg feszitett a hetvegenk mert penteken takaritas aztan Szloveniaban hajnalig szuletesnap szombaton szerintem orulunk ha elunk dulutan jelenesunk van vasarnap delelott orgona szenteles aztan indulni kell haza. A szomszedba is menni kell mert mar 3 hete halasztjuk. Azert meg nem akarlak benneteket 50kmre elrangatni hogy kapkodjunk viszont ha van kedvetek jonni tudod hogy szivesen latjuk a baratokat.

kod715 2009.11.19. 11:27:15

@Messzenéző Minyon: Koszonom szepen ez jo gondolat. Ha minden igaz Szlovakiaban viszonylag normalis aron lehet kapni. Penteken megyunk delelott. A munkak alatt folyamatosan ment a paratlanito es a konyhaban a kalyha. Egy honapja megegyeztem valakivel hogy szepen kifuti 2-3 naponta a hazat illetve ha megyunk akkor szolok es olyankor extra befut igy penteken reggel elkezd futeni hogy mire megerkezunk meleg legyen. A matracokat elukre allitottam hogy erje oket a meleg es ne parasodjanak. A futes egy kicsit kenyszer is mert sok-sok eve nem volt futve illetve gondozva a haz igy ezen a telen nagyon figyelnunk kell ra hogy viszonylag allando legyen a homerseklet es a paratartalom nehogy "sokk" erje a hazat. A vakolat is le van verve mert vizesek voltak a falak es bar egesz nyaron szelloztetve volt azoknak is jot tesz az allando meleg. En azert aggodom egy kicsit hogy mi lesz hajnalban amikor megerkezunk Szloveniabol... Remelem hogy a konyhai kalyha ismet segiteni fog mint az elmult honapban olyan sokszor :-)

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.11.19. 14:06:11

Szó szerint égek a vágytól, hogy élőben láthassam, amit csináltatok/csináltattál, hisz mi láttuk az eredeti állapotokat!

Akkor sajnos most elmarad a látogatás, mert mi viszont szombat hajnalban indulunk és vasárnap délután már jövünk is vissza. Kevés ez az idő, nekünk is vannak látogatási kötelezettségeink a szomszédba :-) Viszont szilveszter előtt és után ott szeretnénk lenni egy hetet, ha lesztek, akkor bizony nem ússzátok meg!

kod715 2009.11.19. 15:28:27

@annamarie: A szunetben biztos leszunk foleg ha lesz ho mert Panka nagyon ragja a fulemet hogy menjunk le csak ketten. Szankozni szeretne illetve a mi speci zsakbol szivacsbol spargabol keszulu takolmany csuszkankon szeretne leginkabb csuszni... :-)
süti beállítások módosítása