Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2011.01.28. 12:58 kod715

Medvelesen jártunk.

 

Régen jelentkeztem, ennek az egyik oka az volt, hogy felsőszölnöki barátaimmal – a keménymaggal, kivel másokkal J - Erdélyben jártam. Korábban sokat jártam Erdélyben. Még a Ceauşescu diktatúra alatt kezdtem. Hátizsákban élelmiszert, gyógyszert, infúziós készletet, Bibliát vittem. (Mielőtt még valaki rosszra gondolna – mert kaptam ilyen kérdést, amin én eléggé megrökönyödtem – nem seftelési célzattal. A vonatjegyet és a szállást a megkeresett zsebpénzemből fizettem, a vitt dolgokat pedig a Máltai Szeretetszolgálat adta.) Aztán ott voltam a forradalom alatt, később pedig terepjáróval jártam be Erdélyt és Moldvát. 2002-ben voltam utoljára, így várakozásokkal telve tekintettem az út elé. Lehet, hogy ezért, de részben csalódnom kellett. Van, ami nem változott, van, ami jobb lett, és van, ami rosszabb. A Parajd előtti rész továbbra is borzasztó, de Székelyföldön sem látom a gondos székely kezek munkájának eredményét. Rengeteg a cigány, és bizony nagy a kosz, és sok a szemét. A természet sem volt hozzánk kegyes, kevés hó esett, és komor barna színbe öltözött minden. Ami viszont meglepő, hogy olyan éttermekben, fogadókban jártunk, amelyeket itthon – hasonló méretű, vidéki helyeken – nem találni. Az emberek továbbra is igen kedvesek, befogadóak, józanésszel, becsülettel szemlélik a világ dolgait, megfontolt véleményüknek ízes magyarsággal adnak hangot, némi humorral fűszerezve.

A közel egy hét alatt kirándultunk, misén jártunk, disznót vágtunk, jót mulattunk, becsületes férfimunka volt, ahogy mi szoktuk mondani: a foglalkozás elérte célját. Az egyik nap pedig medvelesen voltunk. Vendéglátóink felvittek minket a Hargitára, egy erdészházhoz, ahol egy fánál etetik a medvéket. Fantasztikus élmény volt a közel 200 kilós medve. Tíz-tizenöt méterre álltam tőle, és köztünk nem volt semmi. Ezt az élmény szeretném most képek formájában minden kedves olvasómmal megosztani:

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr862620745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerob 2011.01.31. 16:23:43

Szia!
Azzal kezdeném,hogy először a medvéről készült képeket néztem meg,rögtön kivert a víz,hogy Atya Isten ez csak nem a Hampoban sétálgat,ahol mi annak idején az Országhatárt őriztük?!De aztán elolvastam amit írtál,megnyugodtam! :):):)Gratulálok az Erdélyi utatokhoz!
Üdv: Csaba
süti beállítások módosítása