Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2010.05.05. 13:40 kod715

Flórián nap - egy régi szokás most is él

 

Sok minden történt az elmúlt hetekben, nagy munka után vagyunk, de most ha megkésve is másról napról fogok írni.
 
(Minnyon nem felejtettelek el. Próbálom pótolni mielőbb a dolgot! Kérlek, ne haragudj!)
 
Flórián római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Legendája szerint, amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (Lorch) elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették. (A „sas”, a római légiók felségjelvénye, maga Aquilinus hadbíró lehetett, hisz a neve is azt jelenti „olyan, mint a sas”.)
 
Flórián a tűzoltók és kéményseprők védőszentje. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Úgy is szokták ábrázolni, amint római tiszti egyenruhában egy cseber vízzel egy hozzá képest pirinyó házacska vagy városka tüzét kioltja. Amint ez várható, a tűzzel dolgozók (tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, de a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve már minden tehetősebb polgár házának homlokzatán fülkébe állították szobrocskáját. Neve napján népszokásai is a tűzzel kapcsolatosak. Egyes falvakban ekkor nem raktak tüzet, kenyeret nem sütöttek, a kovácsok sem dolgoztak, másutt viszont épp ezen a napon gyújtottak új tüzet, ősi módon: például két fadarab összedörzsölésével. Flórián-napon sok helyütt férfi rakott tüzet a konyhában. A Lendva vidéki községekben ezen a napon tüzet sem raktak, Göcsejben ősi módon gyújtottak tüzet. Napkelte előtt valamely élő fa vastagabb száraz ágán kötelet vetettek át, és ezt a két végénél fogva addig húzogatták, míg tüzet nem fogott a fa. Aznap az egész falu erről gyújtott tüzet. Babot, borsót a hiedelem szerint nem jó Tüzes-Flórián napján ültetni kukoricát viszont igen, mert akkor bőtermő lesz.
 
Felsőszölnökön 1925-ben született meg – a körjegyző kezdeményezésére – az önkéntes Tűzoltó Egyesület 34 taggal, majd 1939-ben újjáalakult. Önkéntes Tűzbiztosító Egylet már a huszadik század elején is működött a faluban. Tagjai aratás és cséplés idején éjszakánként egy tűzoltószekerce „segítségével” őrködtek, amit házról házra vittek. A falut tűzvédelmi szempontból két részre osztották. A soros tűzőr este tíztől reggel öt óráig viharlámpával járta a házsorokat. Éjfélkor jelentkeznie kellett a bírónál vagy a csendőröknél. Másnap délelőtt jelentést kellett tennie az éjszakai eseményekről, a fokost pedig tovább adta a szomszédnak. Ennek a tradíciónak szerencsére nem szakadt vége. Jelenleg is működik Felsőszölnökön Önkéntes Tűzoltó Egyesület, nem is akármilyen! Az egyesületnek jelenleg 25 tagja van, és három felújított gépjárművel rendelkezik, melyeket jómagamnak is volt szerencsém megcsodálni. Kedvencem a TAM5500-as. Ez egy V6-os, léghűtéses diesel motorral szerelt, öszkerékmeghajtású csoda masina. Végsebessége 85km/h, és ami az egész megyében egyedülálló benne, hogy 5,5m3 vizet tud szállítani. Az egyesület nemcsak a tűzoltási és kárelhárítási feladatokban vesz részt, hanem a településfejlesztésben, illetve a helyi rendezvények lebonyolításában is. Ezt magam is tanúsíthatom. Felsőszölnökön nincs rendezvény tűzoltó nélkül.
 
Akik kíváncsiak ezekre az állhatatos, bátor, embertársaik megsegítésére szövetkezett férfiakra azoknak ajánlom ezt a linket:
 
 
Régen a fából épült boronaházakra nem lehetett biztosítást kötni, ezért szervezték meg a faluban a tűzbiztosító egyletet. Minden háztulajdonos tagja lehetett. Egy fertálytól hat fertályig lehetett biztosítani. Minden év május 4-én, Flórián napján fizették be a tagok a biztosítási díjat. Egy fertályért (negyed) egy pengőt kellett fizetni. Ha valakinek leégett a háza, akkor minden tagnak annyi segítséget kellett nyújtania, ahány fertállyal részesült a biztosításból. Akinek több fertálya volt, több segítséget is kapott. A segítség formáját a tűzbiztosító egylet vezetői határozták meg: fuvar, tetőléc, zsúpkévék vagy munkavégzés.
Ez a régi szokás – más formában - de a mai napig él, és a hétvégén most már én is teljes jogú részese lehettem.
A hétvégén szedték a Flórián pénzt. Ez egy csekély összeg, amit minden háztulajdonos megfizet. Ha a faluban káresemény következne be, akkor ebből a keretből kapna a károsult gyorssegélyt. Erre már volt példa. Az én véleményem szerint ez egy kiváló, az együvé tartozást erősítő, más falvak által is követhető dolog.
 
Vasárnap reggel az első utam a kocsmába vezetett. No, nem egy fröccsre, hanem leróni a Flórián pénzt. Az asztalnál az egyesület elnöke baráti kézfogással fogadott, ami meg kell mondanom igen jól esett. Tavaly amikor befizettem az éves díjat, akkor a régi tulajdonos befizetései alá vezették be az én teljesítésem. Mivel megtanultam, hogy a helyiek továbbra is a ház régi neve alapján azonosítanak be minket – pl. amikor Gábor barátommal a miséről mentünk fel a hegyre, és fel akartunk venni valakit, hiába mondtuk, hogy a kereszthez megyünk, addig nem szállt be, amíg nem tisztáztuk, hogy melyik ház a miénk - idén előre mondtam a ház régi nevét, hogy ne kelljen keresgélni. Ez viszont most nem volt jó ötlet, jó kis keresgélés lett belőle. Sehogy nem találtuk. Aztán meglett. Meglettem. A könyvben áthúzva szerepelt a régi tulajdonos neve, és felett gyöngybetűkkel ott állt a nevem. Az igazat megvallva erre igen büszke lettem. Olyan nagyon örültem ennek, hogy a tűzoltóktól való búcsúzkodásom kissé sutára sikeredett. Az autóba ülve arra gondoltam, hogy a falu ismét egy kicsit jobban befogadott, és ez milyen jó dolog is….
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr441976412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2010.10.28. 10:26:21

Én Minyon? Jujj, mit nem felejtettél el? A múltkori utolsó kérdésemet?
Ez a ház-dolog nálunk is így van. Persze már ismernek minket, de ha valaki olyan jön a faluba, aki elszármazott és rég járt erre, mi is csak ennyit mondunk: a mienk a Pasztyi-ház. Eltartott egy darabig, mire ezt megtanultuk (nem is így hívják a régi tulajt), de most már tudjuk.
süti beállítások módosítása