Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2009.09.14. 16:44 kod715

Tudta?

 

 

Ma reggel elkezdtem egy bejegyzés szerkesztését, ami sajnos elveszett. Bosszankodás helyett küldök mindenkinek egy virágot!
 
A fenyérgamandor nevű növénynek Felsőszölnök az egyetlen magyarországi előfordulási helye. Tímár Gábor fedezte fel 1997-ben a határsávban.
 
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:
Elterjedése
A fenyérgamandor Közép- és Délkelet-Európában fordul elő. Nyugat-Európa egyes részein és a Brit-szigeteken meghonosodott. Magyarországon csak a Dunántúl nyugati részén, a Vendvidéken található meg.
 
Megjelenése
A fenyérgamandor kúszó gyöktörzsű, 30-60 centiméter magas, elágazó szárú, kellemetlen szagú, évelő növény. A zsályához hasonló 3-7 centiméter hosszú, levelei nyelesek, szíves vállból tojás alakúak, hálózatosan ráncosak, csipkés szélűek. Szőrük rövid, molyhos.
Az 1-1.5 centiméter hosszú virágok egyesével-kettesével helyezkednek el a levélhónaljakban, és megnyúlt, egyoldalra néző álfüzéreket alkotnak. A párta halvány zöldessárga; a csésze sisak alakú, kétajkú, a felső ajak szélesebb, kerekded, egyetlen nagyobb foggal, az alsó ajaknak 4 rövid foga van.
 
Életmódja
A fenyérgamandor napfényes erdők (tölgyesek, erdeifenyvesek), erdőszélek, fenyérek lakója. Mészkerülő, ezért kizárólag savanyú talajokon fordul elő.
A virágzási ideje július-szeptember között van.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr781381507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2009.09.14. 18:58:35

Egy jó tanács: én a blogolás kezdete óta egy doc fájlba írom a bejegyzéseket, azóta is ott van az összes (pontosabban már a hatodikban). Csak amikor elkészülök és még át is olvasom, akkor teszem ki a blogba.
Bár ki tudja... ha most nem vész el az a bejegyzés, lehet, hogy nem tudunk meg semmit a fenyérgamandorról?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.09.15. 08:29:24

Köszönjük a virágot!
Egyébként nem tudtam... csak hogy a kérdésedre is válaszoljak. Mi a helyzet a tanyával? Várjuk a beszámolót!
süti beállítások módosítása