Felsőszölnök

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

Felsőszölnöki napjaink ... és gyakran mókás kalandjaink a derék vendek között.

2013.11.08. 15:09 kod715

Almalak és Miseút - hírek

Almalak

Idén 435 kg almából 216 liter almalénk lett. A színe aranysárga, az íze isteni! Olyan mintha az ember almába harapna, így hígítva almafröccsnek is kiváló! Mi a titka? Több régi fajta almából készült, a fák évtizedek óta nem láttak vegyszert, gondos kezek összegyűjtötték, elszállították, kipréselték :-) Idén még Szlovéniába vittük, de jövőre már helyben Felsőszölnökön is elkészülhet. Reméljük lesz alma hozzá.

Itt lehet megtekinteni a felsőszölnöki Almalak bemutatóját!

http://www.muraraba.tv/oddaje/arhiv-oddaj--2013/november-2013/bepillant-4-11-2013.html

Miseút Kétvölgy és Felsőszölnök között

A folyamatos és nemtelen támadások ellenére - ez megérne egy misét itt is - a Kétvölgyről indított aszfalt elért Felsőszölnökre és megteremtette, az olyan régen áhított az összeköttetést a két település között. 

1456788_234120476756097_1740502381_n.jpga képért köszönet a Miseút Kétvölgy és Felsőszölnök között Facebook oldalnak!

Ezen az útvonalon, a miseúton (vend nyelvencerkevna paut) jártak át a ritkaházai lakosok a templomba, viszont az út már évszázadok óta kapcsolatot jelentett nemcsak a két település, hanem a Vendvidék és Stájerország között is. Az állandó kapcsolat révén a a lakosság kis számú migrációja is folyt, a két falu lakói között házasságkötések történtek, melyet rendszerint követett az egyik faluból a másikba történő áttelepülés is.

A ritkaházi gazdasági életet szintén befolyásolta a nagyobb Felsőszölnök elérhetősége, többen jártak át munkát vállalni, illetve a közintézményeket is megtalálhatták könnyen elérhető helyen. A korszerű útszakasz kiépítését már az első világháború körüli időkben is eltervezték, sőt az akkori politikusok nyíltan megígérték a településeknek a hatékony összeköttetés kialakítását. 2013-ig kellett várni rá!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsoszolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr625620840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2013.11.11. 15:16:23

Az a sok almalé! De finom lehet!
Jaj, akkor még nekünk is meg kell várnunk még egy világháborút, meg még jó néhány évtizedet, hogy elkészüljön végre az út?? Ráadásul nálunk még csak meg sem ígérték!

charlie 2013.11.11. 15:16:26

Jó, hogy van ez az út.

Azonban abban igazuk van - részben - az ellentábornak, hogy okosabban is lehetett volna.

Pl. Felsőszölnök-Cepinci (kakasdombon át) összeköttetés megépítésével gyakorlatilag pár száz méternyi utat kellett volna csak építeni és egyből elérhető lett volna Kétvölgy, és Szlovénia is egy másik irányon át.

A pénz maradékából meg építeni egy utat Oberdrosen felé, így rögtön egy három országon átívelő összeköttetést lehetett volna létrehozni.

Így lehetőség lett volna pl. ilyen körjáratú buszra: gotthárd-apát-kétvölgy-cepinci-szölnök-oberdrosen-jennersdor-alsó-gotthárd.

Így könnyebben elérhetővé válna az ausztriai munkavállalás, legalábbis közlekedés szempontjából.

MysticMission 2013.12.10. 14:29:52

@charlie: Na végre! Egy önálló, értelmes gondolat a rengeteg propaganda-hangú megszólalás mellett!
süti beállítások módosítása